Kalarepka faszerowana

Jeszcze nigdy dotąd nie jadłam, ani tym bardziej nie przyrządzałam faszerowanej kalarepy, a bardzo chciałam spróbować. Szukałam w internecie przepisu na takie warzywo, ale w wersji wegetariańskiej, gdyż chciałam je podać jako dodatek do kotletów z indyka.

Trafiłam na ten przepis, ale nie do końca jestem zadowolona. Jak dla mnie kalarepa była zbyt sucha, bez żadnego aksamitnego spoiwa, który połączyłby farsz z “miseczką”. Nie było niesmaczne, ale też nie oczarowało ani mnie ani Taty Koguta. Co ciekawe Dusiolek była zachwycona tym obiadem i dała ocenę10/10 🙃.

Dodam tylko, że farszu mogłoby być o połowę mniej, bo sporo mi zostało. Chyba że to wina zbyt małych kalarepę 🤔.

Gdyby ktoś miał jakiś ciekawy przepis na to warzywo, to bardzo proszę o podesłanie, bo chciałabym jeszcze raz spróbować je przygotować.

Składniki:

  • 4 kalarepy
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • pół czerwonej papryki
  • pół bakłażana (zastąpiłam go cukinią, która bardziej nam smakuje)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Z obranych kalarep odciąć zdrewniałe spody i włożyć do gotującego bulionu. Gotować 15 minut, wyjąć i ostudzić. Bulion zachować.

Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać czosnek i pozostałe warzywa. Podsmażyć, dolać 3/4 szklanki bulionu i dusić 10 minut. Doprawić do smaku.

Z kalarep odciąć wierzchy i wydrążyć środek, który dodać do warzyw. Nadziać je przygotowanym farszem, przykryć wierzchami i zapiekać w 150 stopniach [przez 10 minut. Można podlać pozostałym bulionem i ewentualnie posypać serem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Kalarepka faszerowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *