Pieczone ziemniaki

Ostatnio bardzo lubię podawać na obiad pieczone ziemniaki, a w tej postaci są nie dość że smaczne, to jeszcze nie wymagają od nas zbyt wiele pracy. Sezon na młode kartofle trwa, więc śmiało korzystajmy z jedzenia tego warzywa wraz ze skórką.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka masła
  • rozmaryn
  • tymianek

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i na całej długości zrobić nacięcia co 2 milimetry (mają być głęboki, ale trzeba uważać, aby nie przeciąć do końca).

Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju, dodać rozgnieciony czosnek i ułożyć ziemniaki nacięciem do góry. Posolić i polać resztą oliwy. Piec pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Po tym czasie obrócić ziemniaki, posmarować masłem i posypać ziołami. Piec kolejne 30 minut pod przykryciem.

Pieczone ziemniaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *