Ostatnio bardzo lubię podawać na obiad pieczone ziemniaki, a w tej postaci są nie dość że smaczne, to jeszcze nie wymagają od nas zbyt wiele pracy. Sezon na młode kartofle trwa, więc śmiało korzystajmy z jedzenia tego warzywa wraz ze skórką.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 – 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- łyżka masła
- rozmaryn
- tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i na całej długości zrobić nacięcia co 2 milimetry (mają być głęboki, ale trzeba uważać, aby nie przeciąć do końca).
Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju, dodać rozgnieciony czosnek i ułożyć ziemniaki nacięciem do góry. Posolić i polać resztą oliwy. Piec pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Po tym czasie obrócić ziemniaki, posmarować masłem i posypać ziołami. Piec kolejne 30 minut pod przykryciem.
