Kilkanaście dni temu przygotowałam wegetariański obiad i ku mojemu zdziwieniu, Tata Kogut był bardzo zadowolony. Ale wcale mu się nie dziwię, bo te kotleciki z kalafiora i jajek są przepyszne. Przepis mam z jakiejś starej gazety już od kilku lat, ale dopiero teraz go wypróbowałam. Nie ma przy nich dużo pracy, są smaczne, delikatne, a z dodatkiem sosu śmietanowego mogą ze spokojem konkurować z tradycyjnym mielonym. Polecam wszystkim, póki cena kalafiora nie powala nas na kolana 😉.
Składniki:
- duży kalafior
- 3 jajka
- cebula
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.
Dwa jajka ugotować na twardo i gdy ostygną, przecisnąć przez praskę razem z kalafiorem.
Cebulę posiekać i podsmażyć, a następnie dodać do masy kalafiorowej. Wbić surowe jajko, wsypać natkę pietruszki i łyżkę bułki tartej oraz przyprawić do smaku. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano.
