Kotlety z kalafiora

Kilkanaście dni temu przygotowałam wegetariański obiad i ku mojemu zdziwieniu, Tata Kogut był bardzo zadowolony. Ale wcale mu się nie dziwię, bo te kotleciki z kalafiora i jajek są przepyszne. Przepis mam z jakiejś starej gazety już od kilku lat, ale dopiero teraz go wypróbowałam. Nie ma przy nich dużo pracy, są smaczne, delikatne, a z dodatkiem sosu śmietanowego mogą ze spokojem konkurować z tradycyjnym mielonym. Polecam wszystkim, póki cena kalafiora nie powala nas na kolana 😉.

Składniki:

  • duży kalafior
  • 3 jajka
  • cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.

Dwa jajka ugotować na twardo i gdy ostygną, przecisnąć przez praskę razem z kalafiorem.

Cebulę posiekać i podsmażyć, a następnie dodać do masy kalafiorowej. Wbić surowe jajko, wsypać natkę pietruszki i łyżkę bułki tartej oraz przyprawić do smaku. Wymieszać na jednolitą masę. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano.

Kotlety z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *