Faszerowana polędwica wieprzowa

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne nadziewane mięsko. Podałam je na niedzielny obiad i okazało się strzałem w dziesiątkę. Zwłaszcza ziemniaczki, które przeszły smakiem boczku. Tata Kogut zajadał z apetytem, mimo iż chwilę wcześniej narzekał na kolejny obiad z pieczonymi kartoflami.

Gałązka ciągle dopominała się o boczek i zjadła nam najlepszą część obiadu 😕. Dusiolek podziubała zawartość swojego talerza jak jakiś ptaszek, co mnie martwi, bo jest chuda jak wieszak z mojej szafy 🙄.

Kawałek mięska zostało i na następny dzień Tata Kogut zrobił sobie z nim kanapkę, która była równie smaczna jak nasz obiad 😋.

Składniki:

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie
  • cebula
  • 300 g pieczarek
  • tymianek
  • 100 g żółtego sera
  • 200 g boczku wędzonego
  • 400 g ziemniaków
  • olej

glazura:

  • 20 g sosu chili
  • 10 ml octu jabłkowego
  • 10 ml sosu sojowego
  • 10 g miodu
  • 10 g nasion gorczycy

Przygotowanie:

Polędwicę naciąć wzdłuż i rozłożyć na płasko. Obsypać mieszanką przypraw (sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie).

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Całość przełożyć w miejsce rozcięcia polędwicy i ułożyć na blaszce. Posypać startym serem i owinąć plastrami boczku.

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski i zalać 1,5 litra gorącej wody. Przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zawartość miski odcedzić, dodać sól, pieprz, paprykę i olej. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Składniki glazury połączyć i podsmażać przez 5 minut. Posmarować mięso i piec jeszcze 5 minut.

Faszerowana polędwica wieprzowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *