Brokułowe gofry

Zawsze chciałam mieć gofrownicę i jeść na śniadanie pyszne i chrupiące domowe gofry. Jakoś nigdy wcześniej jej jednak nie kupiłam i dopiero kilka miesięcy temu w naszej kuchni pojawiło się to urządzenie. Na pierwszy ogień poszły tradycyjne wafle na słodko. Szybko się rozczarowałam, bo nie były tak chrupiące jak te z budki niedaleko nas 😕. Dodatkowo Dusiolek nabawiła się jakiejś reakcji alergicznej, mimo iż przed pierwszym użyciem umyłam gofrownicę 🤔. Zniechęcona, odstawiłam sprzęt na półkę.

Kilka tygodni temu na Instagramie zobaczyłam przepis na gofry z brokułem. Szybko zanotowałam go na odwrocie znalezionego paragonu i dopiero w poniedziałek zabrałam się za wypróbowanie go. Przyrządziłam je na kolację i chociaż Gałązce nie smakowały, reszta rodzinki była zadowolona. Nam, dorosłym najbardziej przypadły do gustu gofry posmarowane wyrazistym serkiem meksykańskim. Palce lizać 😋. Szkoda, że mogłam zjeść tylko troszkę, bo limit kalorii na tamten dzień został już wyczerpany.

Próbowałam odszukać oryginalny przepis, ale niestety nie udało mi się. Niemniej dziękuję autorce za pomysł na pyszną kolację ❤️.

Składniki:

  • 100 g ugotowanych brokułów
  • 130 g mąki
  • 130 g mleka
  • 2 jajka
  • 20 g oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 50 g żółtego sera

Przygotowanie:

Brokuły, mleko, mąkę, olej oraz jajka zblendować na gładką masę. Dodać przyprawy i starty na tarce o grubych oczkach ser. Wymieszać. Piec w gofrownicy około 5 minut.

Brokułowe gofry

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *