Makaron tagliatelle z kurczakiem i kurkami

Kurki. Od dawna mnie ciekawiły, ale zawsze brakowało mi odwagi, aby zabrać się za zrobienie czegokolwiek z nimi, sądząc, że ich przyrządzanie jest bardzo trudne. W moim rodzinnym domu nie jadało się tych grzybów, przynajmniej ja nie przypominam sobie żadnego obiadu z nimi. Jadaliśmy podgrzybki, kanie, boczniaki czy pieczarki, dlatego nie mam doświadczenia z kurkami, które na dodatek jadłam wcześniej tylko kilka razy.

Jednak ostatnio zafascynowana zdjęciem takiego pysznego makaronu w wykonaniu @odzywiajsiezdrowo, udałam się do sklepu po te pomarańczowe cuda.

Okazało się, że w przepisie nie było nic skomplikowanego. Ja dodałam jeszcze łyżkę mascarpone do sosu, aby był bardziej kremowy. Potrawa na pewno nie wygląda tak pięknie jak oryginał, ale smakowało wybornie i żałowałam, że musiałam podzielić się z Tatą Kogutem. Dziewczyny nie jadły, bo wiadomo – grzyby. Dla nich zrobiłam risotto z kurczakiem i brokułem.

Składniki:

  • makaron tagliatelle
  • 300 g fileta z kurczaka
  • łyżka masła klarowanego
  • pół cebuli
  • 300 g kurek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać połowę masła i podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać oczyszczone i ewentualnie pokrojone kurki. Smażyć kilka minut i przełożyć na talerz.

Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na reszcie masła. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy już nie będzie surowe, dodać kurki, a po chwili wlać śmietankę. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Dodać makaron i natkę pietruszki.

Makaron tagliatelle z kurczakiem i kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *